Historia

El refugi de Quatre Cases fou construït amb la intenció de donar habitatge als enginyers Nord americans que treballaven en la construcció del ferrocarril que treballaria a la propera fàbrica de ciment Asland situada a l’indret conegut com “Clot del Moro” (la Pobla de Lillet), propietat del Sr. Eugeni Güell al 1904.

La fàbrica fou un motor econòmic de gran importància per la zona, tanmateix com ho fou que fos el Sr. Eugeni Güell l’artífex de la construcció entre altres de la fàbrica Asland i els Jardins Artigues, aquest últim obra del insigne arquitecte modernista Antoni Gaudí.

Aquest edifici, ara refugi, possiblement fou dissenyat per l’arquitecte Rafael Guastavino, que també sembla el responsable de la construcció de la fàbrica de ciment. I no ens hauria d’estranyar ja que el que ara és el refugi, en el seu temps fou on els enginyers, persones de cert estatus social privilegiat gaudien de privilegis indiscutible a la seva classe social. Per això la casa és suntuosa amb sostres alts, habitacions àmplies i preparada per suportar la rigorosa climatologia pirinaica de l’Alt Berguedà.

Fotografia de l'antiga fàbrica Asland (1912)

Construcció de tuberia a la fabrica Asland al 1902

Vista general de la fàbrica Asland al 19012

Deixa un comentari